Impact van het coronavirus op zonnepanelen-branche

Al snel na de uitbraak van het Coronavirus afgelopen december sloten fabrieken in China hun deuren. Aangezien circa 70 procent van de productie van zonnepanelen uit China vandaan komt kwam ook de productie van zonnepanelen al snel stil te liggen. De eerste drie maanden was van deze situatie in Europa niet veel merkbaar, aangezien de Europese voorraden nog voldoende waren om in de vraag te voorzien. Pas eind maart worden de eerste tekorten ook voelbaar bij Nederlandse installateurs.

Hamsteren ook in zonnepanelen

Reeds begin februari kwamen de meeste groothandels met het verzoek de komende periode niet op te schalen in verkoop of installatieteams. Groothandels proberen hun vaste klanten zo goed mogelijk te bedienen en niet stil te laten vallen. Nieuwe klanten of partijen die plotseling ergens anders hun voorraad gaan inslaan worden dan ook veelal niet meer bedient. Naast het hamsteren in de supermarkten is het hamsteren van zonnepanelen ook een probleem in de PV-branche. Van de beperkte voorraden die er beschikbaar zijn moeten alle installateurs samen zien rond te komen. Groothandels proberen hier dan ook een bemiddelende rol in te spelen door te controleren of inkoop bij bedrijven niet exponentieel stijgt ten opzichte van de inkoop vóór de corona crisis.

Productie weer op gang

Enkele Chinese fabriekanten hebben de productie van zonnepanelen weer in gang gezet. Dit betekend echter niet dat de problemen hiermee voorbij zijn. Het kan maanden duren voordat de wereld voorraden weer op peil zijn en het tekort aan transportcapaciteit is opgelost. Een wereldwijde prijsstijging in de zonnepanelen kan komend jaar dan ook niet uitgesloten worden. Voor klanten die reeds een bestelling hebben geplaatst of dit op korte termijn doen verandert er niets, de prijsstijging zal vooral op lange termijn merkbaar worden.

Zonion

Zonion heeft voldoende voorraden om snel te kunnen leveren. Op dit moment kunnen wij opdrachten binnen 4 weken installeren.