Terugverdientijd zonnepanelen

Hoe lang duurt het voor ik mijn panelen heb terugverdient?

Veel mensen vragen zich af of het voor hen rendabel is om zonnepanelen te kopen. Een installatie met zonnepanelen is voor veel mensen een hele investering. Maar het zal de energierekening zal gelijk een stuk lager zijn. Hoe lang het duurt voor de installatie is terugverdient laten we zien met een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld:

Situatie:

  • Ik laat 9 panelen installeren.
  • De prijs van de installatie is € 3.275 Inclusief btw.
  • De btw (circa € 570) hiervan is terug te vragen via de belastingdienst.
  • De panelen hebben een vermogen van 320 watt piek. Het totaalvermogen is 2880Wp.
  • We hebben een dak op het zuiden.
  • De verwachte opbrengst van dit systeem ligt rond de 2600kWh per jaar.
  • Voor de stroomprijs nemen we € 0,23 per kWh.

De berekening:

Nu kunnen we de besparing op de energierekening berekenen: 2600 x 0.23 = € 598.

De kosten van de totale installatie na teruggave btw is: € 3.275 – € 570 = € 2.705.

De terugverdientijd is € 2.705 / € 598 = 4,52 jaar.

Dus na ongeveer 4,5 jaar is de installatie uit het voorbeeld terugverdient. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee, dus na de 4,5 jaar zal de installatie nog zo’n 20,5 jaar lang gratis stroom leveren. Verder zijn er nauwelijks kosten aan de installatie. In de 25 jaar dat de zonnepanelen liggen is er een kans dat de omvormer wel een keer vervangen dient te worden.

Natuurlijk zijn er factoren waardoor de terugverdientijd kan afwijken van het voorbeeld. Gaan bijvoorbeeld de stroomprijzen omhoog, dan zal de installatie sneller terugverdient zijn. Maar gaat de stroomprijs omlaag, dan zal het langer duren.

Zelf de terugverdientijd berekenen

Heb je een dak op het zuiden, maar wil je een ander aantal panelen? Neem dan als verwachte opbrengst 0.9 x het totaalvermogen (bijvoorbeeld 10 panelen van 320wp is 0.9 x 3200). Ligt je dak niet op het zuiden, maar wil je wel weten wat de geschatte terugverdientijd van een installatie op jouw dak zal zijn? Neem dan contact met ons op.