10+ jaar ervaring
Gecertificeerd personeel
Uw lokale partner
Zonion

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 2500 kWh?

Zonion plaatst zonnepanelen op schuin dak.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om jouw jaarlijkse stroomverbruik op te wekken, is afhankelijk van een aantal factoren: het aantal kWh stroomverbruik per jaar, het vermogen van de zonnepanelen én de beschikbare ruimte op je dak. Verbruikt jouw huishouden gemiddeld 2500 kWh per jaar? Dan heb je minimaal 7 zonnepanelen nodig om dit energieverbruik op te wekken.

Wat kost de aanschaf en installatie van 7 zonnepanelen?

Voer onze gratis dakscan uit en ontvang binnen slechts 24 uur een vrijblijvende en passende offerte, zodat je direct weet welke kosten er komen kijken bij de aanschaf en installatie van 7 zonnepanelen.

Doe de gratis dakscan

Berekening van zonnepanelen voor 2500 kWh

De gemiddelde opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de efficiëntie van het paneel en de hoeveelheid zonlicht die het ontvangt. In Nederland kan een gemiddeld zonnepaneel met een capaciteit van 420 Wp (Wattpiek) ongeveer 370 kWh per jaar produceren. Deze variatie is te wijten aan de wisselende hoeveelheid zonlicht gedurende het jaar. Hierbij houden we rekening met een gemiddeld vermogen van 88%.

Het aantal benodigde zonnepanelen kan berekend worden met de volgende formule:

Aantal zonnepanelen = Jaarlijkse energiebehoefte in kWh / Gemiddelde opbrengst per paneel in kWh

Voor een jaarlijkse energiebehoefte van 2500 kWh en uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 370 kWh per paneel, ziet de berekening er als volgt uit:

2500 kWh / 370 kWh = 6,76

Afrondend, zou je dus ongeveer 7 zonnepanelen nodig hebben om aan een jaarlijkse energiebehoefte van 2500 kWh te voldoen.

Zonion plaatst zonnepanelen op schuin dak.

Factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen

  • Ligging en oriëntatie van de panelen: De optimale ligging voor zonnepanelen in Nederland is het zuiden, met een oriëntatiehoek van ongeveer 35 graden. Oost- of westgerichte panelen kunnen ook een goede opbrengst leveren, zij het iets minder dan zuidgerichte panelen.
  • Schaduw en obstakels: Schaduw van bomen, gebouwen of andere obstakels kan de opbrengst van zonnepanelen significant verminderen. Het is belangrijk om een locatie te kiezen met zo min mogelijk schaduw gedurende de dag.
  • Efficiëntie van de panelen: De efficiëntie van zonnepanelen, oftewel hoe goed ze zonlicht omzetten in elektriciteit, varieert per type en merk. Panelen met een hogere efficiëntie kunnen meer elektriciteit genereren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht.
  • De hellinghoek van de panelen: De hellinghoek van de panelen ten opzichte van het oppervlak heeft ook invloed op de opbrengst. Een hoek van ongeveer 35 graden is ideaal voor Nederland.

Het belang van efficiënt energieverbruik

Naast het optimaliseren van de zonne-energieproductie, is het verminderen van het energieverbruik zelf een cruciale stap naar duurzaamheid. Hier volgen een aantal handige tips om het energieverbruik van jouw huishouden naar beneden te brengen:

  1. Isoleer je huis goed om warmteverlies te minimaliseren
  2. Gebruik energiezuinige apparaten en let op het energielabel
  3. Zet apparaten volledig uit in plaats van stand-by
  4. Vervang gloeilampen door LED verlichting

Door het energieverbruik in huis te verminderen, verlaag je de totale energiebehoefte. Dit betekent dat je minder zonnepanelen nodig hebt om aan je energieverbruik te voldoen, wat de initiële investering in zonne-energie kan verlagen. Efficiënt energieverbruik maakt de overstap naar zonne-energie toegankelijker en duurzamer.

Deskundig advies van Zonion

Hoewel de bovenstaande richtlijnen een goede indicatie geven voor het aantal benodigde zonnepanelen voor een productie van 2500 kWh, blijft het belangrijk te beseffen dat elke situatie uniek is. Factoren zoals de specifieke ligging van je dak, de invalshoek van de zon en eventuele schaduwvorming kunnen de uiteindelijke opbrengst van je zonnepanelen beïnvloeden. Bij Zonion begrijpen we dat een nauwkeurige afstemming cruciaal is voor het maximaliseren van je rendement. Onze deskundige adviseurs staan klaar om je te voorzien van persoonlijk advies, afgestemd op jouw unieke situatie, om zo de meest optimale zonne-energieoplossing te realiseren. Neem contact op met Zonion voor een gedetailleerde analyse en laat ons je begeleiden naar een duurzamere toekomst.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Voer onze gratis dakscan uit en ontvang binnen slechts 24 uur een vrijblijvende en passende offerte, zodat je direct weet welke kosten er komen kijken bij de aanschaf en installatie van 7 zonnepanelen.

Doe de gratis dakscan