10+ jaar ervaring
Gecertificeerd personeel
Uw lokale partner
Zonion

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 10000 kWh?

Installatie zonnepanelen door Zonion

Verbruikt jouw huishouden gemiddeld 10000 kWh per jaar en ben je benieuwd hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om dit op te wekken? Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van de volgende factoren: het vermogen (Wattpiek) van de zonnepanelen, jouw jaarlijkse stroomverbruik in kWh en de beschikbare ruimte op je dak. Als we uit gaan van een zonnepaneel met een gemiddelde Wattpiek van 420 kWh en een gemiddeld vermogen van 88%, heb je minimaal 28 zonnepanelen nodig voor een huishouden met een energieverbruik van 10000 kWh per jaar.

Wat kost de aanschaf en installatie van 28 zonnepanelen?

Voer onze gratis dakscan uit en ontvang binnen slechts 24 uur een vrijblijvende en passende offerte, zodat je direct weet welke kosten er komen kijken bij de aanschaf en installatie van 7 zonnepanelen.

Doe de gratis dakscan

Hoe bereken je het aantal zonnepanelen voor 10000 kWh?

De productiecapaciteit van zonnepanelen wordt beïnvloed door meerdere elementen, waaronder hun positie, de panelefficiëntie en de intensiteit van zonne-energie die ze opvangen. In het Nederlandse klimaat is het zo dat een standaard zonnepaneel, uitgerust met een capaciteit van 420 Wattpiek, gemiddeld tot zo’n 370 kilowattuur (kWh) kan genereren. Deze fluctuatie in opbrengst vindt zijn oorsprong in de variabele zoninstraling doorheen de seizoenen, rekening houdend met een doorsnee rendement van 88%.

Het aantal benodigde zonnepanelen kan berekend worden met de volgende formule:

Aantal zonnepanelen = Jaarlijkse energiebehoefte in kWh / Gemiddelde opbrengst per paneel in kWh

Voor een jaarlijkse energiebehoefte van 10000 kWh en uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 370 kWh per paneel, ziet de berekening er als volgt uit:

10000 kWh / 370 kWh = 27,03

Afrondend, zou je dus ongeveer 28 zonnepanelen nodig hebben om aan een jaarlijkse energiebehoefte van 10000 kWh te voldoen.

Zonion installeert zonnepanelen op dak.

Hoe bepaal ik mijn energiebehoefte?

Inzicht in je energiebehoefte is cruciaal voor het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt. De hoeveelheid energie die je jaarlijks verbruikt, varieert sterk en wordt beïnvloed door jouw levenswijze en de hoeveelheid en soort apparaten die je gebruikt. Niet zeker van je jaarlijkse stroomverbruik bij het aanvragen van een offerte? Geen probleem, Zonion biedt de optie om een schatting te maken gebaseerd op het gemiddelde verbruik per huishoudtype:

Eenpersoonshuishouden: 1500 – 2000 kWh per jaar
Twee-personenhuishouden: 2500 – 3000 kWh per jaar
Klein gezin: 3000 – 3500 kWh per jaar
Gemiddeld gezin: 4000 – 4500 kWh per jaar
Groot gezin: +- 5000 kWh per jaar

Je daadwerkelijke verbruik kun je eenvoudig terugvinden op de jaarafrekening van je energieleverancier, vooral als je beschikt over een slimme meter. Deze afrekening geeft niet alleen inzicht in je maandelijkse verbruik, maar toont ook hoe dit verbruik schommelt door de seizoenen heen. Het is aan te raden om je jaarverbruik niet te baseren op enkele maanden.

Factoren die invloed hebben op de opbrengst van zonnepanelen

  • Positionering en hoek van de zonnepanelen: Voor de maximale efficiëntie in Nederland zijn zonnepanelen ideaal gericht naar het zuiden, onder een inclinatie van +- 35 graden. Panelen die naar het oosten of westen wijzen, kunnen eveneens rendabel zijn, hoewel de opbrengst doorgaans iets lager ligt dan bij zuidelijk gerichte panelen.
  • Schaduwval en barrières: Schaduw veroorzaakt door flora, architectuur of andere barrières kan een aanzienlijk negatieve impact hebben op de energieopbrengst van zonnepanelen. Het selecteren van een locatie met minimale schaduw is gedurende de dag van essentieel belang.
  • Rendement van de panelen: De capaciteit van zonnepanelen om zonne-energie om te zetten in elektriciteit verschilt per model en merk. Panelen met een hogere efficiëntie zijn in staat om meer elektriciteit te genereren uit dezelfde hoeveelheid zonlicht.

Deskundig advies van Zonion

De basisfactoren voor het aantal benodigde zonnepanelen voor 10000 kWh zijn duidelijk, maar elke situatie verschilt door locatie, zonlichtinval en schaduw. Zonion begrijpt het belang van maatwerk voor optimale energieopbrengst. Onze adviseurs zorgen voor persoonlijk advies afgestemd op jouw situatie, om zo de beste zonne-energieoplossing te vinden. Klaar voor een duurzamere toekomst? Zonion staat voor je klaar.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Voer onze gratis dakscan uit en ontvang binnen slechts 24 uur een vrijblijvende en passende offerte, zodat je direct weet welke kosten er komen kijken bij de aanschaf en installatie van 7 zonnepanelen.

Doe de gratis dakscan