10+ jaar ervaring
Gecertificeerd personeel
Uw lokale partner
Zonion

Hoe werkt een zonnepaneel?

Zonnepanelen in Dronten

Zonnepanelen zijn een slimme investering voor wie wil besparen op de energierekening. Maar hoe werkt zo’n zonnepaneel nu precies? In dit artikel leggen we het je haarfijn uit. Zo kun je met kennis van zaken de juiste keuze maken bij de aanschaf van zonnepanelen.

Van zonlicht naar bruikbare energie

Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Dit gebeurt door het fotovoltaïsch effect. Wanneer zonlicht op de zonnecellen in het paneel valt, komen er elektronen vrij. Deze elektronen stromen door het materiaal en genereren zo een elektrische stroom. Via kabels en een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in bruikbare wisselstroom voor in huis.

De hoeveelheid opgewekte stroom is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De grootte en het rendement van de zonnepanelen
  • De oriëntatie en hellingshoek van de panelen
  • De hoeveelheid zonlicht (seizoenen, bewolking, schaduw)

Soorten zonnepanelen

Er zijn grofweg drie typen zonnepanelen verkrijgbaar:

  1. Monokristallijn: Deze panelen hebben de hoogste efficiëntie. Ze zijn gemaakt van één kristal silicium en hebben een donkere kleur.
  2. Polykristallijn: Deze panelen bestaan uit meerdere kristallen. Ze hebben een iets lager rendement dan monokristallijn, maar zijn ook goedkoper.
  3. Dunne film: Deze flexibele panelen zijn minder efficiënt, maar geschikt voor speciale toepassingen zoals op gebogen daken of gevels.

Wist je dat zonnepanelen ook bij bewolkt weer elektriciteit opwekken? Zelfs op een bewolkte dag valt er genoeg diffuus licht op de panelen om stroom te produceren, al is dit wel minder dan op een zonnige dag.

Installatie en onderhoud

Zonnepanelen worden meestal op het dak gemonteerd met een speciaal frame. De installatie wordt uitgevoerd door een erkend installateur. Zonion levert met deskundig personeel de beste installatie, zonder concessies te doen aan kwaliteit en veiligheid.

Zonnepanelen zijn vrijwel onderhoudsvrij. Regenwater spoelt de meeste vervuiling van de panelen. Het is wel verstandig om ze af en toe te controleren op vuil, vogelpoep of schaduw van bomen. Zo blijft het rendement optimaal.

Terugverdientijd en subsidies

De aanschaf van zonnepanelen is een investering die zichzelf terugverdient. Door de besparingen op je energierekening heb je de kosten meestal binnen 4-6 jaar terugverdiend. Daarna profiteer je nog vele jaren van gratis zonnestroom.

Er zijn ook diverse subsidies en aantrekkelijke financieringsregelingen voor zonnepanelen. Een erkend leverancier als Zonion kan je hier alles over vertellen. Wij verzorgen het hele traject, van advies en offerte tot installatie.

Zelf zonne-energie opwekken?

Wil je ook profiteren van zonne-energie? Laat deze kans niet liggen en neem contact op met Zonion. Als ervaren specialist helpen wij je graag verder. Met een vrijblijvende offerte op maat weet je precies waar je aan toe bent. Samen zorgen we voor een zonnige en duurzame toekomst.