10+ jaar ervaring
Gecertificeerd personeel
Uw lokale partner
Zonion

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Zonnepanelen op plat dak door Zonion

Met een jaarlinks stroomverbruik van 3500 kWh heb je minimaal 10 zonnepanelen nodig om het volledige stroomverbruik te kunnen dekken. Dit aantal is berekend aan de hand van een aantal factoren, namelijk: het vermogen van een zonnepaneel en het stroomverbruik. Nu je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om te onderzoeken of je ook ruimte hebt voor 10 zonnepanelen op je dak.

Wat kost de aanschaf en installatie van 10 zonnepanelen?

Voer onze gratis dakscan uit en ontvang binnen slechts 24 uur een vrijblijvende en passende offerte, zodat je direct weet welke kosten er komen kijken bij de aanschaf en installatie van 10 zonnepanelen.

Doe de gratis dakscan

Heb ik ruimte voor 10 zonnepanelen op mijn dak?

Nu je berekend hebt dat je 10 zonnepanelen nodig hebt voor jouw energiebehoeften, vraag je je misschien af of jouw dak wel geschikt is voor deze hoeveelheid panelen. Om dit te ontdekken, biedt Zonion de mogelijkheid tot een vrijblijvende dakscan aan. Deze service stelt ons in staat om met behulp van satelliet- en straatbeeldtechnologie jouw dak nauwkeurig te analyseren.

Wil je zelf een inschatting maken of 10 zonnepanelen op jouw dak passen? Houd dan rekening met de standaardafmetingen van een paneel, die liggen rond de 1700 mm bij 1200 mm. Voor 10 zonnepanelen heb je minimaal een dakoppervlak van ongeveer 20 m2 nodig. Benieuwd of jouw dak geschikt is? Laat Zonion je hierbij assisteren en ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Berekening van zonnepanelen voor 3500 kWh

De energieproductie van zonnepanelen wordt beïnvloed door een scala aan variabelen, zoals hun plaatsing, de efficiëntiegraad en de intensiteit van zonnebestraling die ze opvangen. In het Nederlandse landschap heeft een doorsnee zonnepaneel met een capaciteit van 420 Wattpiek de potentie om jaarlijks zo’n 370 kilowattuur (kWh) te genereren. Deze fluctuatie vindt zijn oorsprong in de veranderlijke zonneschijn door de seizoenen heen, waarbij we uitgaan van een standaard rendement van 88 procent.

Het aantal benodigde zonnepanelen kan berekend worden met de volgende formule:

Aantal zonnepanelen = Jaarlijkse energiebehoefte in kWh / Gemiddelde opbrengst per paneel in kWh

Voor een jaarlijkse energiebehoefte van 3500 kWh en uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 370 kWh per paneel, ziet de berekening er als volgt uit:

3500 kWh / 370 kWh = 9,46

Afrondend, zou je dus ongeveer 10 zonnepanelen nodig hebben om aan een jaarlijkse energiebehoefte van 3500 kWh te voldoen.

Zonion plaatst zonnepanelen op schuin dak.

Elementen die de energieopbrengst van zonnepanelen beïnvloeden

  • Plaatsing van de panelen: Voor de hoogste energieproductie in Nederland, is een zuidelijke oriëntatie met een neiging van +- 35 graden ideaal. Panelen die naar het oosten of westen gericht zijn, kunnen nog steeds een bevredigende productie hebben, hoewel deze gewoonlijk iets achterblijft bij zuidelijk georiënteerde panelen.
  • Schaduw: Schaduw geworpen door vegetatie, architectonische structuren of andere blokkades kan een aanzienlijke daling in energieproductie teweegbrengen. Het kiezen van een opstelling met minimale schaduwvorming gedurende de dag is daarom essentieel.
  • Rendement: De efficiëntie waarmee zonnepanelen zonlicht converteren naar elektriciteit verschilt per fabrikaat en model. Panelen met een verhoogde efficiëntie zijn in staat meer elektriciteit te winnen uit hetzelfde volume zonlicht.
  • Temperatuurgevoeligheid: Zonnepanelen kunnen ook worden beïnvloed door extreme temperaturen. Hoge temperaturen kunnen leiden tot een lagere efficiëntie, terwijl panelen idealiter efficiënter werken bij koelere temperaturen.
  • Luchtkwaliteit: Luchtvervuiling en stof kunnen de hoeveelheid zonlicht die zonnepanelen bereikt verminderen, wat resulteert in een lagere opbrengst. Regelmatig onderhoud en schoonmaken van panelen kan dit effect minimaliseren.

Persoonlijk en professioneel advies van Zonion

Bij Zonion weten we dat de unieke eigenschappen van elke situatie aangepaste oplossingen vereisen. Ons team van experts biedt op maat gemaakt advies om jouw zonne-energieopbrengst te maximaliseren, rekening houdend met locatie, schaduw en andere factoren. Contacteer Zonion voor een persoonlijke analyse en start jouw reis naar een duurzamere toekomst.

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Voer onze gratis dakscan uit en ontvang binnen slechts 24 uur een vrijblijvende en passende offerte, zodat je direct weet welke kosten er komen kijken bij de aanschaf en installatie van 7 zonnepanelen.

Doe de gratis dakscan