10+ jaar ervaring
100% eigen personeel
Persoonlijk & betrouwbaar
Zonion

Aanschaf zonnepanelen: wat zijn de kosten?

Welke kosten komen kijken bij de aanschaf van zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen ervoor over te gaan tot de aanschaf van zonnepanelen. De kosten en de uiteindelijke baten zijn daarin de belangrijkste factor. Bij de aanschaf van de zonnepanelen zelf ben je er nog niet, ze dienen namelijk ook nog geïnstalleerd te worden op het dak, er dient bekabeling gelegd te worden en soms is het nodig een extra groep in de meterkast aan te leggen. Los van voorgaande zaken zijn er ook nog eens verschillende soorten zonnepanelen die aardig kunnen verschillen in aanschafwaarde en rendement.

Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Hoeveel je precies bespaart met zonnepanelen heeft naast de aanschafkosten met name te maken met het huidige elektriciteitsverbruik, het aantal panelen dat je aanschaft en het rendement dat de panelen hebben. Om precies te weten te komen wat de kosten zijn en hoeveel je op termijn zult besparen, raden we aan een vrijblijvende offerte bij ons aan te vragen. Wij kunnen je het antwoord bij benadering geven omdat wij niet alleen de panelen leveren maar ook de gehele installatie voor je verzorgen. Om toch alvast een idee te geven van de kosten en baten zullen we hieronder een rekenvoorbeeld uiteen zetten.

Wat leveren zonnepanelen mij op?

Rekenvoorbeeld:

Situatie:

  • Ik laat 9 panelen zonnepanelen installeren.
  • De prijs van de installatie is € 3.275 Inclusief btw.
  • De btw (circa € 570 minus het forfait) hiervan is terug te vragen via de belastingdienst.
  • De zonnepanelen hebben een vermogen van 320 watt piek. Het totaalvermogen is 2880Wp.
  • We hebben een dak op het zuiden.
  • De verwachte opbrengst van dit systeem ligt rond de 2600kWh per jaar.
  • Voor de stroomprijs nemen we € 0,23 per kWh.

De berekening:

Nu kunnen we de besparing op de energierekening berekenen: 2600 x 0.23 = € 598.
De kosten van de totale installatie na teruggave btw is: € 3.275 – € 570 = € 2.705.
De terugverdientijd van de zonnepanelen is € 2.705 / € 598 = 4,52 jaar.

Dus na ongeveer 4,5 jaar is de installatie uit het voorbeeld terugverdient. Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee, dus na de 4,5 jaar zal de installatie nog zo’n 20,5 jaar lang gratis stroom leveren. Verder zijn er nauwelijks kosten aan de installatie. In de 25 jaar dat de zonnepanelen liggen is er een kans dat de omvormer wel een keer vervangen dient te worden.

Natuurlijk zijn er factoren waardoor de terugverdientijd kan afwijken van het voorbeeld. Gaan bijvoorbeeld de stroomprijzen omhoog, dan zal de installatie sneller terugverdient zijn. Maar gaat de stroomprijs omlaag, dan zal het langer duren.

Zelf de terugverdientijd van zonnepanelen berekenen

Heb je een dak op het zuiden, maar wil je een ander aantal panelen? Neem dan als verwachte opbrengst 0.9 x het totaalvermogen (bijvoorbeeld 10 panelen van 320wp is 0.9 x 3200). Ligt je dak niet op het zuiden, maar wil je wel weten wat de geschatte terugverdientijd van een installatie op jouw dak zal zijn? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde overige informatie: